Ga direct naar:

Help Gambia Helpen

Hulp voor de Mamour Secca school

In november 2009 brachten wij een bezoek aan het mooie en vriendelijke Gambia. Tijdens deze reis bezochten wij de Mamour Secca Memorial Lower basisschool en kleuterschool. Wat een schrik om daar als argeloze tourist naar binnen te stappen !! Eerst bezochten wij de lagereschool waar 55 kinderen les kregen van vier leerkrachten. Er was niets, geen lesmatriaal, geen behoorlijke wc, nauwelijks schoolmeubilair, en al helemaal geen geld om iets te kunnen verbeteren laat staan om het personeel te betalen.

Op de kleuterschool was het niet veel beter , nee het was nog erger !! de kleine kindertjes zaten op stoeltjes die wij hier nog niet bij de vuilinsbak zouden neerzetten, alles was kapot van de vloer tot het dak het was een grote ellende, toch zaten op de kleuterschhol maar liefst 51 kinderen in de leeftijd van drie tot vijf jaar.

De scholen waren opgericht door Meneer en Mevrouw Jallow en later vertelde meneer Jallow ons dat hij op het punt stond om de boel te sluiten want hij zag geen uitweg meer om de boel draaiende te houden, dit zou dus betekenen dat er 106 kinderen op straat bij zouden komen want veel is er voor hun niet te beleven in Gambia.

Meneer Jallow is toen gaan bidden en bidden en op een mooie dag stapte wij naar binnen.

Wij werden ontvangen als de koningin en van alle kanten toegezongen door de schattige kindertjes, natuurlijk wilde wij deze school gaan helpen maar wij konden dit niet alleen. Als je de taal en het land niet goed kent dan kom je nergens maar gelukkig wilde onze vriend en Gambiaan Mafaal Saidy ons helpen. In Nederland terug gekomen hebben wij onze schoondochter Masha lamboo bereid gevonden om mee te doen en samen hebben wij de Stichting Help Gambia Helpen opgericht.

Graag willen wij met deze website u een indruk geven wat wij de afgelopen jaren hebben verbeterd aan onze scholen, we zijn er best een beetje trots op maar nog lang niet klaar.

Kijkt u ook even op de pagina sponsorkinderen want er zijn nog enkele kinderen die dringend een sponsor nodig hebben voor het schoolgeld omdat ze anders van school af moeten.

Hulp aan kraamklinieken in Gambia

Tijdens onze reis van januari 2014 brachten wij een bezoek aan drie kraamklinieken in het binnenland van Gambia.  .Als je ziet wat er in de klinieken staat dan mag je toch wel heel blij zijn dat wij het in Nederland zo goed hebben. In deze klinieken kunnen mensen niet overnachten omdat er geen geld is om de mensen te eten te geven. Bij een gecompliceerde bevalling worden de vrouwen naar een centrale kliniek gebracht in Soma dat ongeveer vijftig km verderop ligt en als er daar geen oplossing geboden kan worden dan moet je naar Banjul maar dat is honderdvijftig km verder dus voor moeder en kind ziet het er dan niet goed uit. Bijna iedere moeder heeft dan ook wel een baby verloren want de kindersterfte is in Gambia erg hoog. Verpleegmateriaal en meubilair is er erg weinig zelfs de meest simpele zaken zijn er niet voorhanden, zelfs water is een probleem. De Stichting heeft dan ook besloten om twee klinieken te gaan helpen met inventaris, evt. verbouwingen aan de kliniek maar vooral veel verpleeg materiaal en verbandspullen.

In Gambia heet onze stichting Makoye Gambia.                                                                       

.

Snelkoppelingen