Ga direct naar:

Reisverslag juni 2013

Reisverslag van onze reis in juni 2013.

Op 14 juni 2013 was het dan eindelijk zover, het voltallige bestuur reisde af naar Gambia (natuurlijk op eigen kosten ).

Eerdre reizen werden ondernomen door Gerrit en Annemiek samen maar dit keer is ook Masha onze penningmeester meegegaan.

Wij vielen met onze neus in de boter want het zat tegen het regenseizoen aan en het was bloedheet zo rond de 40 graden.

De eerste dag hebben wij zitten bijkomen aan het zwembad en in de avond uitvoerig gesproken met Mafaal onze coordinator in Gambia.

De school doet het goed en nde nieuwe hoofdmeester heeft belangrijke verbeteringen aangebracht.

Zowel op de kleuterschool als op de lagere school zijn nieuwe leerlingen gekomen en zeker voor de kleuterschool geeft dit gelijk een probleem want de kleuterschool is toch wel erg klein.

Op maandag brachten wij eerst een bezoek aan mevr Jallow het hoofd van de kleuterschool, ze was heel blij om ons maar vooral om Masha te zien en sloot haar dan ook in haar armen ( alsof het nog niet warm genoeg was ).

De oude kleuterschool is inmiddels afgebroken en de halve tuin ligt met puin want waarom zou je het opruimen !!

Na Mevrouw Jallow zijn wij naar de lagere school gegaan en wij werden heel erg hartelijk verwelkomt door de kinderen die er die dag waren.

Omdat dit de achtste keer was dat wij op bezoek kwamen herkennen zeker de grotere kinderen ons en is het iedere keer weer een feest om hun terug te zien.

De school heeft tegelvloeren gekregen en ziet er heeeeeeeeel goed uit, een hele verbetering en het scheelt zoveel stof !

Ook de schoolborden waren nu opgehangen en de kast van de hoofdmeester was gemaakt en heel belangrijk DE SCHOOL WAS OPGERUIMD en schoon.

n tussentijd waren er dozen met spullen aangekomen en deze hebben wij op dinsdag uitgedeeld, speelgoed,verf,muziek instrumenten, tandenborstels,snoep, schoolmatrialen en nog veel meer om uit te delen.

Ook brachten wij luxaflexen mee en deze zijn gelijk door de timmerman opgehangen, het werd gelijk koeler in de klas en dat is geen overbodige luxe.

Op woensdag zijn wij op bezoek geweest bij enkele sponsorkinderen thuis en natuurlijk brachten wij rijst en cadeautjes mee ook hebben wij die dag wt geldzaken geregeld.

Donderdag was een hele feestelijke dag want alle kinderen van beide scholen kregen van ons nieuwe schoennen en sokken.

Mafaal had gelukkig alles voorbereid maar het was toch wel een hele warme vermoeiende klus om te zorgen dat iedereen de juiste maat kreeg.

De kinderen en hun ouders waren heel blij met dit cadeau en het hele dorp sprak erover.

Tijdens een gesprek met het hoofd van de school meneer Bubacarr werden er twee problemen duidelijk, 1 de school wordt te klein en 2 er is niet genoeg geld om de leerkrachten te betalen.

Voor het eerst probleem wisten wij wel een voorlopige oplossing nl klassen bij elkaar voegen net zoals er hier in Nederland gebeurd.

In Gambia is een klas met tien of twaalf leerlingen al vol maar er kan nog veeeeeel meer bij.

Wat betreft het salaris van de leerkrachten gaan wij thuis eens even kijken wat hiervoor de oplossing kan zijn maar het is wel de bedoeling dat deze school zichzelf kan redden in de nabije toekomst.

Voor Mafaal hebben we een hele lijst gemaakt met dingen die hij nog moet doen, zo zijn er toiletpotten die moeten worden geplaatst, hij gaat horren laten maken tegen de muggen, en heel belangrijk hij gaat het buitenplein opknappen.

Het plein is nu nog een grote zandbak maar de helft wordt betegeld en de helft wordt gras.

Op het plein komt een glijbaan en een baketbal net en ook zullen er planten en groen worden gepoot zodat het er gezellig en fuctioneel komt uit te zien.

De week was zo voorbij maar moe en tevreden zijn wij weer vol plannen thuisgekomen.

Bekijk de foto-album

Snelkoppelingen