Ga direct naar:

Reisverslag januari 2014

Reisverslag verslag van ons bezoek aan Gambia in januari 2014.

Omdat er weer veel was te doen en te regelen besloten Gerrit en Annemiek om in januari voor twee weken naar Gambia te vertrekken. Het was winter in Gambia dus de temperatuur viel reuze mee maar voor ons Hollanders leek het gewoon zomer.

De school zag er prima uit, er waren veel nieuwe leerlingen gekomen maar er wonen er wel een aantal ver bij de school vandaan. Het buitenterrein is heel mooi opgeknapt door Mafaal en de kinderen zijn erg blij met het gras en de basketbalpaal. Het enige probleem was even het water voor het gras maar ook dit is nu onder controle.

Al de eerste vrijdag werden wij onthaald met een feest op de school en veel kinderen hadden een lied of toneelstukje ingestudeerd en voor ons was dit heel erg leuk om naar te kijken. De kinderen zijn erg muzikaal en helemaal niet verlegen dus het werd een echt spektakel. Wat ons opviel was dat de school erg vol zit, maar liefst honderdvijftig kinderen zitten er nu op en dat wordt wel een beetje dringen. Ook zijn er stoelen te weinig maar dat heeft de meester opgelost door een aantal kinderen een stoel van thuis mee te Laten nemen. Het is duidelijk dat er in de nabije toekomst lokalen bij moeten komen maar dan moet er eerst grond worden gekocht want er is nu geen plaats meer voor extra lokalen.

Tijdens ons bezoek later in de week hebben wij alle sponsorkinderen bij elkaar geroepen om hun een briefje met pakje te geven van hun sponsor.

In de tweede week van ons bezoek is de tandarts bus van de St Westland voor Gambia Langs geweest en de tandarts van die bus heeft alle kinderen hun gebitjes na gekeken. De kinderen waren best een beetje bang maar hebben zich heel kranig gehouden terwijl er toch wel wat kiezen getrokken moesten worden. Het is de bedoeling dat de bus ieder jaar een keertje langskomt om de kinderen hun gebitten na te kijken en dit is echt wel een hele luxe voor Gambia.

Wij maakte ook een trip naar het binnenland waar wij drie kraamklinieken hebben bezocht. Dat ziet er wel even anders uit dan in Nederland en ook hier is er dringend hulp nodig. De klinieken hebben vooral veel gebrek aan verbandmiddelen en medicijnen en ook het meubilair kan wel een up grate gebruiken. Wij zijn dan ook van plan om eind 2014 een container te gaan versturen met hulpgoederen en voor de school gaan wij dan gelijk weer wat tafels en stoelen mee zenden. Ook gaan wij op zoek naar een technische school die misschien een stageproject wil maken van deze klinieken en met een aantal leerlingen daar een aantal weken wil gaan klussen. Voor de leerlingen is dit toch een behoorlijke uitdaging en de klinieken zijn hier heel erg mee geholpen. Als grote wens van de school kwam nog naar voren dat ze heel erg graag een personenbusje willen hebben zodat de kinderen die van ver komen kunnen worden opgehaald en thuisgebracht . We zijn met de kinderen meegereisd en inderdaad is het een heel eind reizen. Wij gaan nu proberen om in Nederland een busje gesponsord te krijgen en deze zelf naar Gambia te rijden. Dit gaat dan met een konvooi anders is het veel te gevaarlijk maar wat een avontuur zal dit zijn en wat een verrassing voor de school als wij daar ineens voor de deur staan met een busje.

U ziet er is weer heel veel te doen de komende tijd maar misschien kunt u ons helpen. Weet u voor ons een school die gaat verhuizen en meubilair over heeft, weet u een ziekenhuis die meubilair of verpleegmateriaal over heeft, of weet u een goede gever die ons een busje wil sponsoren?? Wij komen graag langs om het een en ander op te halen en wij zijn altijd te bereiken als er meer informatie nodig is. Het waren twee erg drukke maar leuke weken en we hebben weer veel te doen.

Snelkoppelingen