Ga direct naar:

Post over Gambia

Hieronder treft u ingekomen en uitgaande post over Gambia aan

On behalf of the staff and catchment area committee members of Kwinella minor health centre and the catchment area villages we would sincerely like to thank you and your foundation that is makoye for yet and other successful project in the health centre which included electricity ceiling and toilet works. This would not had be implemented without your support both day and night this resent development has give the health centre a better outlook most especially in the night and patient and staff enjoy uninterrupted electricity supply. The renovation of the ceiling total clear all the bats and other insects in the ceiling and also enable use to keep the facility very clear. This was all make possible because of your foundation. We are indeed very grateful of your support in make kwinella health centre a modern clinic that really make patient comfortable at time. We were using mobile touch light to conduct deliveries  which is very uncomfortable but today we switch on the light to see clearly on what ever procedure we doing. We will continue to relied on your support and prayer for your success in what ever endeavour you doing in helping Gambia most especially in Education and health. We also promised you to take good care of the material invested in the facility at all time   thanks for your usually support.

 Baboucarr sarr officer in charge kwinella health centre

Kerstpaketten

Op 31-12-2016 kregen wij het volgende berichtje binnen :

Dag Annemiek en Gerrit,

Groetjes van Anouk.

Het was een bijzondere ervaring om een kijkje te nemen in de kraamkliniek. Wat een enthousiaste personen werken hier, heel erg mooi om te zien!
Met een brede glimlach doen ze hun uiterste best om de beste zorg, die ze kunnen leveren, te geven. 
Uiteindelijk 75 kerstpaketten gemaakt en dit aan de patienten/inwoners kunnen geven (zie de foto's hieronder).
Daarnaast heb ik, dankzij veel hulp, 500 euro kunnen doneren aan deze geweldige stichting om betere medische zorg te verlenen.

Met vriendelijke groet, Anouk Grootenhuis

Robert Sambou - Ministry of Health and Social Welfare

2nd March 2015.

Makoye Foundation

Geachte heer/mevrouw,

Bericht van ontvangst medische materialen

Ik schrijf namens de Soma Major Health Centre om de ontvangst van medische materialen en laptops gedoneerd aan de faciliteit te bevestigen.

Namens de staf en de gemeenschap wil ik u hartelijk bedanken en mededelen dat we de donaties heel erg waarderen. Dit zal nog lang een aanvulling op de overheids inspanningen zijn om kwaliteitszorg aan de gewone bevolking aan te bieden en meer zelfs nog voor de bevolking van Jarra, Kiang en omstreken. U kunt er gerust van uitgaan dat de items goed gebruikt zullen worden.

Dus zonder enige twijfel danken wij u en uw supporters hartelijk voor de gedoneerde materialen en kijken we uit naar meer soortgelijke donaties.

Dank u!

Robert Sambou
Senior Nursing Officer
Officer In charge

Mr. Jammeh Sillah - Kwinella Health Center

Heel erg bedankt en ben blij dat jullie veilig zijn aangekomen in NL. Met ons gaat het ook goed. Hoe is het met iedereen bij jullie?
Sinds jullie weg zijn heb ik Mafaal geinformeerd over het niet werken van de pomp. Hij vertelde dat er iemand zou komen maar er is nog steeds niemand geweest.De overheid is bezig met loodgieterswerk en vragen wanneer Mafaal iemand stuurt om de pomp te maken.Niet dat het water vies is maar het werk is niet goed gedaan.
Ik probeer nogmaals wat te sturen voor de website, maar ik ben pas naar Nigeria gereisd voor een meeting over het gebouw.Het gaat goed met iedereen.
We hebben de sterilisator gezien en wordt goed gebruikt.
Het formulier is binnenkort compleet ingevuld en zal ik dan aan Mafaal geven om te verzenden.
Namens de staf en de hele gemeenschap van Kwinella zijn wij erg blij met het contact en het nobele gebaar en verzekeren jullie dat alles goed gebruikt zal worden.
Bedankt, Mr. Jammeh Sillah, dienstdoende beambte van Kwinella Health Center

Alhaji Mamour Secca Memorial Nursery and Lower Basic School

Wij de administratie, personeel, leerlingen en de ouderraad van de bovengenoemde school zijn erg trots op Foundation Help Gambia Helpen een charitatieve instelling gevestigd in Holland. Tevens zijn wij haar zeer dankbaar voor haar enorme steun in gelden, sponsoring van kinderen en andere diensten. Zij is waardevol voor de school en de arme kinderen die kwalitatief goed onderwijs en gezondheidszorg kunnen krijgen, op nu een van de beste scholen van Gambia, onder andere door verstrekken van het volgende:

Sinds 5 jaar steunt de stichting de school en sindsdien is de school opgeknapt, gemeubileerd en het totale uiterlijk van de school is veranderd door het schoolplein te verharden en een tuin aan te leggen met gras en bloemen. Dit jaar heeft de stichting ook een speelhuis meegebracht en op het gras gezet. De kinderen zijn er enorm blij mee en spelen er graag op.

De stichting heeft ook moderne toiletten voor de kinderen en het personeel gebouwd en elektriciteit aangelegd voor de school. Ze heeft ook computers gegeven en nu kunnen de kinderen leren omgaan met een computer tijdens de computerles. De stichting heeft 26 sponsors gevonden die het schoolgeld, uniformen en andere vaste kosten betalen voor de leerlingen. Op het gebied van gezondheidszorg heeft de stichting een tandarts gecontracteerd, die eens per jaar alle kinderen bekijkt en eventueel helpt bij tandproblemen. De tandarts komt normaliter in een goed uitgeruste bus, waarin de controles en eventuele extracties succesvol worden uitgevoerd.

De stichting draagt ook enorm bij aan de aanvulling van de salarissen van de gediplomeerde leraren, waardoor aan de overheidseis kan worden voldaan van 75% gediplomeerd personeel.

De coördinator van Foundation Help Gambia Helpen, Mafaal Saïdy, bezoekt de school altijd om de vooruitgang te controleren maar ook om andere problemen te helpen oplossen. Gerrit en Annemiek komen ook minstens 1 keer jaar naar Gambia om de vooruitgang te controleren alsmede de projecten in de school te coördineren en te implementeren.

bezoek school en ziekenhuis febr 2016

Bezoek school

Maandag 8 februari gaan we op pad. Wat een feest als je aankomt bij de Secca Memorial school. Veel kinderen zijn buiten en ontvangen ons allerhartelijkst. We maken kennis met Mariama en Fatou, onze sponsorkinderen en met Muhammed en Fatima, de kinderen van Mafaal. 

Ook is het fijn Mevrouw Jallow, de vrouw van de oprichter van de school, hier te ontmoeten en ook haar dochter, één van de leraressen.

Even later worden de lessen hervat en wordt er , voor zover wij kunnen beoordelen, goed gewerkt. De lokalen zijn netjes, de leerkrachten vriendelijk en de kinderen heel beleefd. Er heerst een sfeer waarin de kinderen ondanks/dankzij de discipline ontspannen en vrolijk zijn. De klassen zijn goed gevuld maar de groepen zijn gelukkig niet te groot. In één lokaal zitten twee leerjaren. De helft van de klas is achterstevoren ingericht, zo kan je de scheiding tussen de groepen zien.  We spreken nog even met de schoolleider, kijken in alle klassen, delen snoepjes uit en overhandigen de pennen die we van de Gerrit en Annemieke  meekregen.     

Bezoek kliniek Kwinella

Maandag 15 februari haalt Mafaal ons om half 8 op. We hebben een lange rit voor de boeg richting de kliniek. We gaan vandaag met z’n vieren mee. We ontmoetten John en Ineke in het hotel en zij zijn erg geïnteresseerd en willen graag mee.

Over een goede weg rijden we aan de zuidkant van Gambia in oostelijke richting.Het is rustig op de weg qua auto’s maar het blijft goed opletten op alle overstekende koeien, schapen en geiten. Mafaal vertelt over verschillende bomen, over steden en dorpen en rijdt rustig door. Bij de passages van checkpoints, i.v.m. omgeving van de weekendwoning van de president, komen de pennen die wij bij ons hebben goed van pas. Na enig gebabbel overhandigt Mafaal een pen aan de bewaker en we mogen direct doorrijden! Na ca. 2 1/2  uur arriveren we bij de kliniek. Afgezien van de poortdrempel, die langs de onderkant van de auto schuurt, maken de gebouwen van de kliniek een verzorgde indruk

De direkteur, de heer Jammeh, ontvangt ons en laat met gepaste trots zijn laboratorium en kantoor zien. Hier wordt het bloed van de zwangere vrouwen onderzocht en ook  is onderzoek naar malaria hier mogelijk.

Daarna gaan we langs de EHBO post, de ziekenzaal de verloskamer en de apotheek. Zowel de inrichting als de hygiëne  is naar onze westerse begrippen ver onder de maat. De trots waarmee alles wordt geshowd straalt de dankbaarheid uit voor de hulp van de Stichting Help Gambia Helpen.

Helaas zijn er vandaag geen baby’tjes. Dhr. Jammeh belooft de rompertjes die wij meebrachten te geven aan de moeders die hier komen bevallen. Ook de paracetamol en ORS-poeders worden in dank aanvaard. Het is haast beschamend te zien hoe blij ze zijn met de bedden en overig ziekenhuismeubilair. In Nederland verouderd maar hier nog heel functioneel.

Afgezien van het stof, wat niet te vermijden is, maakt het geheel een verzorgde indruk. Anders is het bij de verblijven  waar het personeel is gehuisvest. Een toiletbezoek daar, daarbij moet even het verstand op nul!

Ook is er op het terrein een put geslagen voor de watervoorziening. De, met zonnecollectoren aangedreven pomp is helaas niet sterk genoeg om het water vanaf 20m. diep op te pompen. Ook de batterijen, om de elektriciteit op te slaan, zijn kapot. Al met al een grootprobleem om de watervoorziening voor de kliniek goed op orde te hebben. De handpomp wordt nu gebruikt maar is erg arbeidsintensief. Kortom…. toe aan verbetering. Ook het omliggende dorp kan hiervan dan meeprofiteren.

Bij de eerste hulp is een moeder met haar dochtertje, die een wond op haar hoofd heeft. Die wordt netjes verzorgd. Ook een jongetje moet daar behandeld worden. Als wij na enige tijd vertrekken worden de kinderen bij ons in de auto gezet zodat ze niet naar huis hoeven te lopen. Wij gaan toch die kant op, dus…….

Wim en Corien Hoogenboom
Oudewater

bezoek ziekenhuis febr 2016

Hallo Annemiek en Gerrit, ( stichting Help Gambia Helpen )

Elsje Brouwers en ik zijn weer terug uit the Gambia. Met veel genoegen hebben we de kraamkliniek bezocht, Die door de stichting Help Gambia Helpen wordt gesponsord. We werden vriendelijk ontvangen door een verpleegkundige. We werden allereerst rondgeleid door het laboratorium en praktijkruimte voor consulten. Het laboratorium zag er netjes uit, en men gaf ons ook de indruk dat dit als een heel belangrijk onderdeel van de kliniek werd beschouwd. Ze bezitten materialen voor eenvoudige tests, snel resultaat, dus ook snel handelen als er iets niet goed is. De ruimte voor de consulten, heb ik als vies ervaren, Men heeft wel desinfectie voor handhygiëne en daar is ook aandacht voor. De grond was erg vies en stoffig, kan evt. foto’s toesturen om te laten zien wat ik bedoel. Minimale medicatie aanwezig paar tabletjes van het een of ander, mensen moeten medicijnen halen ergens bij een apotheek.  Er is een Overdekte ruimte, waar voorlichting wordt gegeven over ziekte en gezondheid, wat groepsgewijs gaat. De verpleegkundige observeert de kinderen, en filtert de kinderen eruit die de indruk wekken dat h et niet goed met ze gaat. Deze worden nader getest. De ziekenzaal Is netjes en bestaat uit 6 bedden. Er is maar een heel klein medicijnkastje, en er zijn weinig middelen. De kraamkamer is redelijk netjes en erg klein. Er is een opvangunit als de baby geboren is voor de controles. Gedurende de nacht is er maar stroom voor 3 uren, vorig jaar is daar een wakka –wakka lamp naar toe gegaan, ben dat even kwijt hoe dat daar nu mee zat. De verloskundige leidt de bevalling in principe. Men draagt beschermende kleding bij een bevalling  Men houdt keurig patiënten registraties bij. Ruimte voor nacontrole kinderen tot 5 jaar. Men is actief in de inentingen, bewaren deze gekoeld in een grote koelkast. Er wordt ook met de moeder gesproken over gezinsplanning, heb begrepen dat, dat nogal een ding is, waar ze weinig invloed op hebben. Dit omdat het geregeld wordt buiten hen om, een stukje geloof en cultuur. Men deelt gratis condooms uit als men er naar vraagt, maar het doosje zat nog vol. Er wordt een administratie bijgehouden middels een getekende kaart, met gezinnen.

Algemene indruk van de kliniek.

Met een paar kleine aanpassingen zouden we heel wat kunnen verbeteren. Er is veel gebrek aan water, daar begint eigenlijk alles mee! Daarnaast denk ik dat het al een hele verbetering is als er tegels tegen de muur zouden zijn. hoeft niet tot boven aan toe maar zo half omhoog, dat is beter schoon te houden. Dit geld ook zeker voor de douche en toilet! Er is behoefte aan meer desinfectans zowel voor de handen als voor de materialen. Er zij 3 x A4 Manuels met alle ziektebeelden, het zou wenselijk zijn als deze info in een computer zou staan, of geseald. die waren echt te vies om aan te pakken. Worden dus waarschijnlijk wel veel gebruikt  Op het laboratorium heb ik een lijst laten maken waar behoefte aan is. heb een grote lijst gekregen.

Het personeel is enthousiast vriendelijk en vinden hun werk leuk.

Met vriendelijke groet,
Helma Geurts.

 

 

 

brief van Mr M. Krubally voorzitter van het bestuur van de Mamour Seccaschool

Hello Masha:

This is to acknowledge receipt, and thanks for the information. I was informed by the school that the first amounts was received earlier. 

With the new payment, I will inform you of the total received once the school confirms the total amount. I wish to take this chance to thank you/Foundation. on behave of the Board of Governors for your contribution to the development of the students, and the school as a whole. 

We are much grateful to the Foundation for your steadfast support. 

Mr. M. Krubally, CEO, MaXXis Consulting

Maximizing your Potentials in Education, Finance, Business and the Environment

Op reis door Gambia

Gambiareis 2016

Afgelopen vakantie (februari 2016) alweer voor de 6e keer Gambia bezocht. Ditmaal met vriendin Helma die verpleegkundige is. Ik, Elsje, ben docent aan een VMBO; Groenhorst Maartensdijk. Onze school sponsort Ida Sillah en natuurlijk hebben we haar afgelopen vakantie bezocht. Ook ‘onze’ andere sponsorkinderen hebben we opgezocht. Daarnaast hebben we een bezoek gebracht aan de Secca Memorial School de  Daddy Jobeschool  en de kraamkliniek.

Het bezoek aan de Secca Memorialschool was weer heel indrukwekkend. We werden zeer hartelijk ontvangen en rondgeleid. We werden toegezongen en de leerlingen lieten vol trots zien dat ze nog steeds blij waren met het speeltoestel dat door het Groenhorst was geschonken in 2015. De school zag er keurig uit. De leerlingen allemaal in hun uniform en de docenten waren enthousiast en gedreven. We hebben alle leerlingen apart op de foto gezet en deze foto’s hebben we geprint op fotopapier. Voor elke leerling een foto! De docenten bleken wat jaloers, dus die ook nog maar even op de kiek gezet. Een hele happening bij 40 graden…, maar zeer de moeite waard. Nog even wat meegebrachte pennen, schriften, krijtjes en ballonnen achtergelaten en ons bezoek zat er weer op.

Onze volgende stop was de Daddy Jobeschool. De twee sponsorkinderen Ida en Isatou hebben hier les. Wat een indrukwekkend geheel! De leerlingen hadden pauze en stonden ons allemaal aan te kijken aan de rand van hun hele grote schoolplein. ‘Wat komen die witte dames met blote schouders hier doen…’ Maar ook hier werden we weer hartelijk ontvangen door de directeur himself. Hij zag er uit als een president op zijn troon, maar was super vriendelijk. We hebben ons bezoek kort gehouden, maar de indruk van de school was positief. Netjes, veel structuur en vrolijk kijkende pubers.

Helma, was deze reis erg benieuwd naar de kraamkliniek. Met onze supergids en chauffeur Mafaal hebben we de prachtige en warme reis naar het binnenland gemaakt. Onderweg nog op de markt 20 paar slippers en ballen gekocht (aanrader voor als je iets wilt geven). Naarmate je dieper het land ingaat wordt het ook steeds armer. We hebben contact met een village en daar hebben we dus op de heenweg deze slippers, ballen en rijst gebracht.

De kliniek was op de hoogte van onze komst en de verpleegkundigen stonden ons al op te wachten. Een heel hartelijk ontvangst. Helma heeft haar ogen uitgekeken. Wat een verschil met onze gezondheidszorg! Ze was onder de indruk van de betrokkenheid van de verpleegkundigen. Deze mensen zetten zich enorm goed in en hebben maar zo weinig om mee te werken! De trots waarmee ze hun ziekenhuis lieten zien was bijzonder. En dat terwijl de watervoorziening niet goed is, elektriciteit vaak ontbreekt en gebrek is aan medicijnen en goed instrumentarium. Toch weten ze zich staande te houden en veel zwangere vrouwen te helpen. Er was een ruimte waar voorlichting gegeven werd aan vrouwen, een laboratorium, een inentingsprogramma,  een administratieruimte en natuurlijk de kamers met bedden en de kamer waar de bevallingen plaats konden vinden. En er waren zelfs een ambulance en twee scooters voor eerste hulp ter plekke! Helma heeft een lijst gekregen waarop staat waar behoefte aan is. Zelf vond zij dat er aan de hygiëne op een eenvoudige manier nog veel te verbeteren is. Het betegelen van de diverse ruimtes lijkt niet kostbaar en van essentieel belang. Wie weet is dit in de toekomst te realiseren. Al met al een bijzondere ervaring en we hebben gezien dat er al veel goede dingen aanwezig zijn in de kraamkliniek.

Natuurlijk hebben we nog veel meer gezien en gedaan in Gambia. Met Mafaal zijn we de hele week op pad geweest en hij is echt een aanrader als je door Gambia wilt reizen. Het belangrijkste was dat wij weer ervaren hebben dat de Stichting prachtig werk doet en waar maakt wat zij belooft. Met een gerust hart ga ik weer op zoek naar mensen die willen helpen, want ik weet dat elke cent goed besteed wordt.

Elsje Brouwers

 

 

 

krantenartikel uit Maartensdijk

                

Groenhorst Maartensdijk zet zich in voor school in Gambia

Maartensdijk, 17 maart 2016 - Roel Bakker en Elsje Brouwers, beide docent op het vmbo Groenhorst Maartensdijk, waren in 2012 in Gambia met vakantie en besloten dat zij iets konden betekenen voor mensen die zij daar ontmoetten.

Vier jaar geleden

De beide docenten legden contact met de stichting ‘Help Gambia Helpen’ en zo raakte ook Groenhorst Maartensdijk betrokken bij dit project in Gambia.

De stichting heeft in Serrekunda een basisschool nieuw leven ingeblazen en voor Groenhorst bleek het mogelijk een leerling, Ida Sillah, te sponsoren. Elke maand 14 euro voor schoolgeld, uniform en een dagelijkse maaltijd moest mogelijk zijn. Dit geld werd bijeengebracht door de leerlingen, de fooienpot in de kantine, giften van collega’s en enkele spontane acties zoals de verkoop van door leerlingen gekweekte afrikaantjes voor Afrika.

Inmiddels  Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is er veel gebeurd. In 2014 heeft de Gambiaanse projectleider Mafaal een aantal gastlessen op het Groenhorst verzorgd  en is er geld opgehaald voor een speeltoestel op het speelplein. Dit speeltoestel is in 2015 geplaatst door Roel Bakker, met de hulp van enkele Gambianen. Verder zijn Ida en haar familie inmiddels drie keer bezocht door de docenten. Er zijn 18 lampen die werken op zonne-energie uitgedeeld aan de allerarmsten van Gambia. Het schooltje is voorzien van pennen, schriften, verf, papier, krijt, boeken enz. Ten slotte werden o.a. ballen, springtouwen, kleding, shampoo, zeep, tandenborstels, slippers en vele kilo’s rijst uitgedeeld aan arme gezinnen in het binnenland. 
Behalve deze giften hebben leerlingen brieven geschreven tijdens de Engelse les en ook die zijn aangekomen in Gambia. Het contact via de mail loopt nog niet helemaal goed en chatten lukt ook nog niet helaas. 
De kerstmarkt van 2015 stond in het teken van het project. Het prachtige bedrag van 1277 euro ging helemaal naar Gambia. Ditmaal werd ook de kraamkliniek van de stichting bezocht en werden er o.a. 150 navelklemmen gegeven. Ook kregen alle 130 leerlingen een foto van zichzelf, iets wat door hen als bijzonder werd ervaren. 

In de loop van vier jaar is een klein initiatief uitgegroeid tot echte samenwerking met een mooi resultaat. Directie, collega’s, ouders, belangstellenden en natuurlijk de leerlingen hebben met elkaar laten zien hoe je iets kunt betekenen voor mensen ver weg die in minder gelukkige omstandigheden zijn geboren. 

post uit Gambia

Happy new year family. May this year be far more a better year than last year. We are very sorry that we couldn't keep you posted and up to date. This is because of the political instability in the country at the moment. Many people are fleeing out of the country with fear of a military intervention in the country to defend the electoral will of the Gambian people by the ECOMOG soldiers since president Yaya Jammeh rejects the December 1st election results and refused to peacefully handover power to the president elect. Garrrit we are so confused with mixed feelings. Everyday is another day for us because of the different informations that flow in. Please will let you have all the informations that you need when there is stability and please bear with us during this trying time.
We highly solicit your usual understanding and cooperation.
Stay blessed

Bubacarr Headmaster

 

HI Annemiek have seen your letter and the contents were well understood, Am very great with project progress, But in regard to ministry paying the D 125 thousand as their contribution is out now, There is going to be change of government on the 18 of this month so there will be different administration, so please if you can still raise fund to complete the project ., I will also laise with mafaal to work hand with glove thank from Mr Jammeh Silla

 

Hello annemirk,Susan,Brian and gerrit
How are you all doing?hope you're all fine.
Well,you're highly welcome for the Christmas card.
I just received the mails,we're having a connection problem these days due to the political issues.
Concerning about the guests to kwenila,the day left I sent you a mmessage on whatsapp and also when we returned.I also gave them some report card to be given to you.
I also sent you a message about the broken pump,I even brought it along with me,I dont know how comes you did not receive my messages.
About the report  card for fatou,which fatou?is it fatou saidy or Fatima saidy?
I received the money and it's in the account,if I repair the car then I will start depositing to the account.
About the signature for the students,when school reopens I will try and get them and send it to you.

About the table,some of the tables are fixed,and the chairs are fixed ,painting is the only thing left..
Yes the school is using the two labtobs.

There is no store available for the furniture for now,I'm still lookingfor a better place.

Alkalo,since we left the bird has not decided anything yet about the alkalo.
The pump in kwenila is hear with me,it's not working.
About the trust bank,to be frank with you all things are really down here in the country at the moment ,all networks are slow because of the political issue,the out going president refuse to step down and Wichita means military actions will take place,some families are already leaving because we're all scared here,if I have the chance to leave the country to Holland with my family till things are ok I will because things are really down here.
This is the reason why ,so I prefer hopefully by next month if things are ok then I can go on

Snelkoppelingen