Ga direct naar:

Reisverslag Gambia Van 7 dec t/m 22 december 2017

Twee weken in Gambia.

Eindelijk was het weer zo ver en konden wij voor twee weken naar het mooie Gambia. Veel tijd om in de zon te zitten was er niet want wij hadden een heel vol programma. Al de eerste dag hebben wij gelijk een overleg gehouden met alle betrokkenen over de verbouw van de school. Eerder hadden wij over de mail al een tekening en de prijs gekregen van de architect maar dit was wel zo buitensporig hoog dat wij hier niet eens serieus over hebben na hoeven denken. Dit kun je ook alleen maar regelen als je er bent en als Mafaal er bij is dus vandaar gelijk onze actie. Na een hoop heen en weer gekeuvel werd er besloten dat de architect en de bouwer een nieuwe prijs moesten gaan maken gebaseerd op ons budget. Dat betekende dus dat de heren 20.000 euro naar beneden moesten zakken.
Aan het eind van onze reis zijn wij weer bij elkaar gekomen en we hebben de prijs aardig kunnen laten zakken maar niet helemaal, nog 6000 euro en we kunnen beginnen!!

School.

Voor de school is het hoog tijd want het is te klein en het onderhoud laat ook te wensen over, alles moet in de verf en gerepareerd incl. de tafeltjes en stoeltjes want die hebben veel te lijden van de termieten. Sinds kort is er ook een strategisch plan gemaakt en dit geeft goede hoop voor de toekomst, er is een goed schoolbestuur en de leerkrachten zijn gediplomeerd en gemotiveerd dus dat gaat goed.
De school heeft zeventig dozen met spullen gekregen waaronder laptops en schoolboeken en hier waren ze heel erg blij mee.

Ziekenhuis.

Heel groot was onze verbazing toen wij in het ziekenhuis kwamen en zagen wat voor verbeteringen er waren aangebracht. Ten eerste is de vorige manager vervangen door een nieuwe manager die heel gemotiveerd is en een stuk meer ondernemender. Het ziekenhuis heeft geïnvesteerd in de doucheruimte voor de a.s. moeders en heeft ook de wc ruimtes opgeknapt en bovendien zag het er erg schoon uit.
Wij zijn gelijk om de tafel gaan zitten om spijkers met koppen te slaan en binnen een dag is de firma gekomen die de pomp moest gaan maken en de put moest gaan boren. Tegelijkertijd heeft Mafaal er voor gezorgd dat de loodgieter met een grote werkploeg aan de slag is gegaan met tegelen en het aanleggen van het sanitair. Het hele ziekenhuis stond op zijn kop maar wel werden er ook nog even drie baby’s geboren. In het ziekenhuis willen wij nu nog de plafonds laten vernieuwen en de generator moet worden gemaakt zodat er stroom is, ook moeten er een paar nieuwe batterijen komen zodat het ziekenhuis ook in de avond en nacht stroom heeft. Voor dit ziekenhuis hadden wij zeventig dozen met hulpgoederen bij ons en hier waren ze heel erg blij mee.
Toen wij terug gingen naar Nederland was alles klaar en kon iedereen onder de douche en naar de wc en lagen de jonge moeders in een keurige betegelde ziekenzaal.

Iedereen was blij!

Heel de regio is verschrikkelijk blij met het resultaat en zelf zijn we best een beetje trots dat het zo goed is gelukt.
Wij hebben ook nog dozen gebracht naar drie andere ziekenhuizen en vooral aan bloeddrukmeters is een heel groot gebrek, gelukkig hadden wij er heel wat bij ons. Ook de dozen met kinderkleding werden met gejuich ontvangen.
Mafaal heeft heel veel werk voor ons gedaan , zonder hem hadden we het nooit voor elkaar gekregen, hij is niet alleen heel betrouwbaar en aardig maar hij kent heel Gambia en weet altijd een oplossing voor problemen waar wij tegenaan lopen.

Snelkoppelingen