Ga direct naar:

Reisverslag februari / maart 2015

Hulp aan onze school en de twee ziekenhuizen

Half februari zijn wij voor zes weken naar Gambia vertrokken om ons daar nuttig te maken voor onze school en de twee ziekenhuizen.
Al eerder verstuurden wij een container met hulpgoederen die tijdens ons verblijf in Gambia zou aankomen. Om de container uit de haven te krijgen was dit keer een hele klus en het duurde ruim een week voordat wij het groene licht kregen. Allereerst hebben wij een groot aantal goederen opgeslagen om te wachten op de nieuwe school, daarna zijn wij doorgereden naar Kwinella. Na vijfentwintig keer militaire controle kwamen wij pas laat op de dag aan maar met vereende krachten hebben wij de container kunnen lossen. De dag erop hebben wij alles uitgepakt en overhandigd aan de twee ziekenhuizen en alles is met veel dankbaarheid ontvangen.

Wij hebben in de weken die wij in Gambia waren het ziekenhuis laten opknappen incl. de personeelswoningen want die zagen er verschrikkelijk uit terwijl er toch negentien mensen wonen en werken. Ook hebben wij de waterpomp kunnen laten aansluiten. Het ziekenhuis zat al drie jaar zonder water dus het werd wel eens tijd.
Gerrit heeft samen met een paar dames van het personeel alle kasten en bedden in elkaar gezet, gelukkig had hij zelf gereedschap meegenomen want in Gambia is nog geen schroevendraaier te vinden. Dit ziekenhuis moet echt roeien met de riemen die er niet zijn en er moet heel veel gebeuren om het draaiende te houden. Op het moment dat wij het even niet meer zagen zitten liepen wij tegen de minister van Volksgezondheid op en wij hebben hem gelijk meegenomen naar het ziekenhuis. Binnen tien minuten hadden wij het geld bijeen om sanitair en leidingen te repareren of aan te leggen. Dit geeft de burger weer moed en wij en de staf van het ziekenhuis zagen het gelukkig weer helemaal zitten.

Toen wij na zes weken afscheid namen van het ziekenhuis was het echt een wereld van verschil met hoe wij het ziekenhuis in het begin hadden aangetroffen. Alles was schoon en zoveel mogelijk gerepareerd bovendien is de inventaris vernieuwd en zijn er nu voldoende spullen om mensen eerste hulp te kunnen bieden. Wij waren ook in de mogelijkheid om 500 euro te kunnen schenken voor medicijnen. Hier is heel veel gebrek aan want er is eigenlijk alleen maar Paracetamol en dan niet eens de echte maar een surrogaat merk. Als je in Gambia echt ziek wordt dan ziet het er niet goed voor je uit en ook een bevalling in het ziekenhuis is wel even iets anders dan een bevalling in Nederland.

De school

Natuurlijk zijn wij ook naar onze school gegaan en op het eerste gezicht ziet het er prima uit. De kinderen waren erg blij om ons te zien en zijn zoals altijd erg aandoenlijk en vrolijk, ook de leerkrachten zijn altijd erg blij om ons te zien. De school doet het goed, er zijn veel nieuwe leerkrachten en het personeel is voor 75% gekwalificeerd dus dat gaat de goede kant op. Waar wij vooral heel erg blij mee zijn is de hoofdmeester, meneer Bubacarr, hij is jong, zeer gemotiveerd en haalt de school naar een professioneler niveau.

Wat ons wel nog steeds zorgen baart is dat de school financieel niet gezond is, dit komt o.a. doordat er nog steeds kinderen op school zitten die geen schoolgeld betalen. In de nabije toekomst zullen er lokalen bijgebouwd moeten worden maar vooralsnog wachten wij hiermee totdat de school heeft laten zien financieel gezond te zijn. Het valt niet mee in dit arme land om geld voor de school van je kind te moeten betalen maar er zijn ook scholen van de overheid en die kosten niets, het onderwijs is daar dan ook naar maar wat niet kan dat kan niet. Een school op dit niveau kost geld en wij kunnen niet voor altijd blijven bijspijkeren. Wij hebben een overleg gehad met leden van het schoolbestuur en dit blijkt maar erg weinig te gebeuren, de leden dachten “geen bericht is goed bericht” maar dat is dus niet zo. Gerrit had een mooi overzicht gemaakt van de inkomsten en de uitgave en de bestuursleden zagen ook wel dat dit niet goed gaat. Besloten is er dan ook om een overleg te gaan houden met alle ouders en om een strategisch plan te gaan maken over de toekomst van de school. Natuurlijk worden wij als stichting hierbij betrokken en kunnen ook wij onze ideeën hierin kwijt.

Onze coördinator Mafaal

Wij hebben heel veel gedaan deze weken en altijd in gezelschap van Mafaal, onze coördinator, zonder hem gaat het echt niet. Natuurlijk laten wij hem niet in de ellende zitten en wij hebben dan ook besloten om uit eigen zak zijn huur te gaan betalen en sponsors te zoeken voor zijn drie kinderen zodat zij het volgend schooljaar naar onze school toe kunnen. Twee sponsors hebben wij al gevonden dus nog een te gaan, als u nog iemand weet dan heel graag.

Weer thuis.... en weer verder

Thuisgekomen hebben wij wel even moeten bijkomen, wat is het hier schoon en wat is het hier koud! Gelukkig zijn wij weer aardig gewend en weer volop bezig voor Gambia. Komende tijd willen wij een ruimte vinden om medische spullen op te slaan voor verscheping naar Gambia, wij gaan een strategisch plan schrijven, wij moeten weer heel hard achter fondsen en donaties aan, het jaarverslag moet nog gemaakt worden en al onze sponsors zitten te wachten op foto’s en de rapporten van de kinderen. Het verslag voor de website is nu klaar dus dat kan ik van mijn lijstje schrappen. Mocht u alle foto’s willen zien van onze reis dan kunt u even kijken op YouTube daar staan ze allemaal op.

Wat viel ons op

 • Er is vaak geen stroom
 • Internet werkt heel vaak niet
 • Er wordt heel veel gebedeld en gebeden
 • Er is erg weinig groente te koop en ook weinig fruit
 • Er zijn heerlijke ananassen te koop
 • Er wordt veel kip gegeten, door toeristen want Gambianen hebben hier geen geld voor
 • Jongetjes van rond de twaalf jaar zijn behoorlijk brutaal wat bedelen betreft
 • Gambianen houden van een praatje en zijn erg geïnteresseerd in de toeristen
 • Gambianen weten veel van Nederlandse voetbal
 • Er komen steeds meer Hollandse restaurants
 • Er zijn meer toeristen die gaan fietsen
 • Veel militaire controleposten onderweg
 • In Gambia is het altijd mooi weer
 • Als je naar de bank toe moet dan ben je een dag bezig
 • Gambia is een fijn vakantie land, mooie hotels, mooi weer, niet duur, leuke mensen.

Snelkoppelingen