Ga direct naar:

Reisverslag oktober 2016

Reisverslag Gambia van 24-10-2016 tot 7-11 2016

Eindelijk was het dan zover en vertrokken wij voor twee weken naar het warme Gambia.

Wat een verrassing is het geweest toen wij een bezoek brachten aan de school, het ziet er prachtig uit, nou ja voor Gambiaanse begrippen natuurlijk.

Alles was lekker schoon en dat was een hele verbetering met anderhalf jaar geleden.

Er zijn ook veel kinderen bij gekomen op de school en een groot gedeelte kan ook nog eens het schoolgeld betalen.

Bovendien zijn er enkele leerkrachten weggegaan omdat zij elders zijn gaan werken, er waren toch teveel leerkrachten dus dat komt goed uit.

Het resultaat is dat het er ook financieel een stukje beter uit ziet.

Alle kinderen zagen er prima uit en we waren blij om te horen dat de tandarts bus drie keer is langsgekomen, dit is een enorme luxe voor Gambia want daar gaat bijna geen een kind naar de tandarts omdat die er niet zijn en anders is er geen geld voor.

Tijdens een overleg met het schoolbestuur is weer de uitbreiding van de school aan bod gekomen en ook wij zien hier het nut wel van in.

Het is de bedoeling om alsnog het stuk grond achter de school te gaan kopen als dit mogelijk is en anders een etage op de school te gaan bouwen.

In de uitbreiding komt dan groep 7/8 en 9 zodat ook de grotere kinderen op onze school kunnen blijven en niet naar een andere school hoeven te gaan.

Leuk nieuws is dat voor een landelijke test voor groep 3 en 5 van alle lagere scholen onze school als een van de beste uit de bus is gekomen, nou daar zijn we best trots op.

Wij hebben beloofd te proberen om het geld voor een nieuwe school bijeen te gaan krijgen en het bestuur gaat achter de grond aan en een plan maken hoe het een en ander er uit moet gaan zien.

Tijdens de tweede week zijn wij naar het ziekenhuis in Kwinella geweest, best wel spannend want als onze spullen, die wij met de container hebben verstuurd er niet meer zouden zijn hadden wij besloten om gelijk een punt te zetten achter onze hulp.

Wij waren heel blij om alles aan te treffen en het moet gezegd dat het ziekenhuis er voor Gambiaanse begrippen schoon uitzag.

Het allergrootste probleem is de waterpomp en de elektriciteit, nog steeds zit het ziekenhuis de meeste tijd zonder water en stroom, dit is natuurlijk niet normaal en moet zo snel mogelijk worden opgelost.

Via de stichting Well Halo uit Leiderdorp zijn wij in contact gekomen met een bedrijf in Gambia die de waterpomp en de solar voor ons kan gaan maken.

Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan en ook hiervoor gaan wij het geld bij elkaar zien te krijgen.

Tegelijkertijd gaat Mafaal samen met een bedrijf kijken hoe het stroomprobleem moet worden aangepakt.

Eigenlijk zouden wij drie dagen in Kwinella blijven maar de verstikkende temperatuur dwong ons om Na twee dagen weer terug naar de kust te gaan, het was echt niet te doen.

Samengevat zijn er dus twee grote plannen die wij binnen korte tijd willen gaan realiseren, 1 is de uitbouw van de school en 2 is de waterpomp en de elektriciteit van het ziekenhuis.

Hiervoor is veel geld nodig dus we moeten weet inventief gaan denken maar daar zijn we goed in.

Gambia zelf is op dit moment heel erg warm maar ziet er wel stukken schoner uit omdat er geen plastic meer mag worden gebruikt.

Het was een vermoeiende maar nuttige reis.

 

Hulp voor Murtalla

Mafaal onze coördinator in Gambia en tevens goede vriend heeft vier kinderen.

Zijn jongste zoon van drie jaar blijkt hemofilie te hebben en kan in Gambia hiervoor geen hulp krijgen.

Hij heeft het advies gekregen om hulp overzee te zoeken, lekker makkelijk als je geen cent te makken hebt.

Wij hebben geprobeerd om van het ziekenhuis het dossier te krijgen van Murtalla maar daar zijn ze niet zo toeschietelijk in en tot nu toe is dit ook nog niet gelukt.

Wij gaan contact opnemen met het Hemofiliecentrum in Utrecht en proberen daar het dossier naar toe te sturen in de hoop dat zij kunnen bepalen of het inderdaad hemofilie is en of er medicijnen  zijn voor dit kleine jongetje.

Als je in Gambia deze ziekte krijgt ziet het er heel slecht voor je uit want er is geen behandeling mogelijk.

Mafaal durft Murtalla bijna niet los te laten want als hij valt is de ramp niet te overzien.

We gaan ons best voor hem doen, maar heeft u ideeën hierover neemt u dan gerust contact met ons op.

Sponsorkinderen

Met alle sponsorkinderen gaat het prima.

Het leek ons een leuk idee om met de grote kinderen van de Daddy Jobeschool even iets te gaan eten en ze dan tegelijkertijd een briefje aan hun sponsors te laten schrijven.

Nou daar zaten we dan met dertien pubers om de tafel maar ze namen het schrijven heel serieus en na een tijdje moest ik ze laten stoppen want de patat werd koud.

Na een gezellige middag vertrokken ze met Mafaal weer huiswaarts.

Snelkoppelingen