Ga direct naar:

10-9-2018 - Voortgang van de werkzaamheden van de school

Ook in Gambia zijn de schoolvakanties bijna afgelopen en gaan de kinderen weer naar school.

Helaas kunnen de kinderen van de Mamour Seccaschool nog niet in het vernieuwde gebouw want het is nog niet helemaal klaar. Het dak is er op, de trap is bijna klaar en momenteel wordt er gewerkt aan de elektriciteit en de ramen en deuren worden geplaatst. Daarna zullen de vloeren nog betegeld moeten worden en de muren afgewerkt worden. Wij verwachten dat dit nog zeker twee maanden werk is want het is ook nog regenseizoen en dan gaat alles nog langzamer dan anders.

Toch liggen we goed op schema en Mafaal heeft bijna een dagtaak om alles goed te begeleiden. De afgelopen week heeft hij tussendoor het dak van de kleuterschool laten repareren want de meubels stonden in het water en dat is natuurlijk doodzonde. Wij hadden vorig jaar al aangegeven dat het dak moest worden gerepareerd maar Gambianen leven bij de dag dus dit kwam er nu even tussendoor.
Gelukkig hebben wij Mafaal die dit voor ons regelt, zonder hem is het voor ons vanuit Nederland bijna niet te regelen.

Helaas zijn er in de organisatie van de school wat veranderingen gekomen, de hoofdmeester is vervangen door iemand anders en de voorzitter van het bestuur is vertrokken naar het buitenland voor een studie. Vooral die laatste, Dhr. Morro, zullen wij erg missen want deze meneer was heel ondernemend voor de school. Gelukkig is er een nieuwe voorzitter gekomen maar deze moeten wij nog leren kennen en dat gaat in november gebeuren.

Op de foto’s is wel te zien dat er nog heel veel werk te doen is ook op het speelplein. Heel graag willen wij het plein ook gelijk laten opknappen zodat alles weer netjes en veilig is voor de kinderen. Helaas hebben wij hier geen geld meer voor dus wij zijn bezig om fondsen en bedrijven aan te schrijven voor een financiële bijdrage. De school zelf is ook bezig met fundraising om nog een openstaand bedrag bij elkaar te krijgen voor de aannemer want wij kunnen het niet alleen.

In november zijn wij zelf weer voor een maand in Gambia en hopen wij alvast de opgeslagen schoolspullen te kunnen verhuizen vanuit de opslag. Wij zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar de school en hoe het er in het echt uit zal zien.

Kijk hier voor de foto's van de verbouwing.

8-9-2018 - Activiteiten in Nederland

Activiteiten vanuit Nederland.
Sinds we beiden met pensioen gegaan zijn besteden we alleen maar meer tijd aan onze stichting. We zijn zeker 20 uur per persoon met de stichting bezig en dat doen we met veel plezier en toewijding. Ook onze medebestuursleden zijn geregeld aan het werk voor de stichting.
Op 8 september hebben wij op de vrijwilligersmarkt gestaan in Voorschoten. Een keer per jaar is dit de dag dat alle vrijwilligersorganisaties zich kunnen presenteren aan de Voorschotenaren. We hebben onze kraam kleurig en fleurig ingericht zodat het een aantrekkelijk gezicht is voor de vele mensen die er langs lopen. Susan heeft een cursus schminken gedaan en op de markt heeft zij veel kinderen versierd in leeuwen, apen, vlinders enz. Nadat een kindje geschminkt was konden de papa’s en mama’s hun emailadres opschrijven zodat we een foto van hun geschminkte kindje met hierin de tekst helpgambiahelpen.nl naar ze toe konden sturen. De kindjes liepen vaak met een lach en een ballon weg.
Financieel levert zo’n dag niets op maar voor onze naamsbekendheid en contacten is het goed om er te zijn.
In tussen staan er in ons huis weer 66 dozen opgestapeld die naar Gambia moeten worden verscheept. Omdat wij voorrang geven aan de verbouwing van de school zullen deze dozen voorlopig nog even moeten blijven staan. Gelukkig hebben wij een goede vriend met opslagruimte dus daar kunnen wij binnenkort de heleboel naar toe verhuizen.
In het ziekenhuis gaat het heel goed en gelukkig hoeven wij daar nu even niet veel voor te ondernemen. Wij hebben regelmatig contact met Bubacarr de manager van het ziekenhuis. Hij houdt ons goed op de hoogte over hoe het gaat in Kwinella.
De reis voor november is geboekt en de oppas voor ons huis is ook geregeld dus wij zijn druk met de voorbereiding. Wat gaan we allemaal doen als wij weer in Gambia zijn. Natuurlijk gaan we de voortgang van de verbouwing van de school bekijken. En we gaan Mafaal een goede knuffel geven. Mafaal is ongeveer 30 uur per week voor onze stichting aan het werk en hij doet heel veel belangrijke dingen. We zijn Mafaal heel dankbaar dat hij dit voor onze stichting en voor de school en het ziekenhuis wilt doen.
We gaan goed en we gaan door !!

Voor het ziekenhuis zijn wij nog op zoek naar een aantal zaken, heeft u iets voor ons dan halen wij het graag bij u op.
Hieronder een lijst voor het ziekenhuis;
=============================
- Bloedsuiker meetapparatuur
- Rode bloedcelmeter
- Microscoop
- Urinemeters
- Urine strips (om eiwit in de urine te meten)
- Centrifuges voor het schudden van bloed, wat nodig is voor bepaalde bepalingen
- Distelleer apparatuur, ook voor bloedbepalingen
- Witte bloedcel teller
- Pipetten
- Bloeddrukmeters (handmatige)
- Stoofkast (om bloed of sputum in te kweken om ziekteverwekker op te sporen)
- Handdoeken
- Uniformen
- Paracetamol

Kijk hier voor de foto's van de activiteit op 8 sept 2018.

4-6-2018 - Hoera, het ziekenhuis is klaar !!

Wat is er de laatste maanden veel gebeurt in het ziekenhuis.

Na de aanleg van het water met een nieuwe pomp op solar is nu al het sanitair vernieuwd zijn de algemene ruimtes betegeld, is de waterput voor het ziekenhuis hygiënisch gemaakt, is er een wc en douche ruimte voor het personeel en is er overal verlichting opgehangen .

Wat een enorme verbetering voor dit ziekenhuis en wij mogen best een beetje trots zijn op dit geweldige resultaat, en dat zijn wij dan ook.

Mede dankzij Mafaal is alles heel goed verlopen en zijn er weer veel vakmensen die een leuke klus hebben gehad.


Natuurlijk was er veel geld nodig voor deze verbeteringen en wij zijn dan ook zeer veel dank verschuldigd aan de volgende fondsen, De Grootste familie van Nederland, Het Dirk Bos fonds, Co Schippers fonds, Albert Hein Voorschoten, Pelgrimshoeve, ICI Voorschoten en Anje en Remy Mevr Groothuis en E.Brouwers.

Dankzij hun financiële steun staat er nu een goed en gezond ziekenhuis in Gambia

11-4-2018 - Update

Nu wij niet zelf in Gambia zijn heeft Mafaal het maar wat druk met de lopende projecten.

Allereerst is er de verbouwing aan het ziekenhuis.

Nu het water goed is geregeld is het tijd om de plafonds te vernieuwen en de elektriciteit aan te leggen.

Dit is een hele klus want alles zal moeten worden getransporteerd van uit de kuststreek naar het binnenland , ook de werkmensen die er dan gelijk een week blijven om de klus te klaren.

Tegelijkertijd met de plafonds en de elektriciteit zal er ook een wc / doucheruimte voor het personeel worden gemaakt en een nieuwe waterput want die ziet er niet uit.

De staf van het ziekenhuis zal wel in rep en roer zijn want alles komt op zijn kop te staan maar de bevallingen gaan gewoon door , maar ja dit kan niet anders worden geregeld.

Mafaal zal ook nauwlettend alles in de gaten houden zodat de klus naar ieders tevredenheid zal worden geklaard en dit betekend dat hij een paar keer heen en weer zal moeten gaan van de kust naar Kwinella en voor een alleenstaande vader is dit weer een hele organisatie.

Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat en wachten op de foto,s van het resultaat.

De school is ook bezig met een grote verbouwing.

Op het bestaande gebouw komt er een verdieping bij en de kinderen zitten nu onder een afdak want het bestaande gebouw is nu niet te gebruiken om les te geven.

Ook hier is Mafaal een rots in de branding want natuurlijk loopt niet alles zoals gepland, zo blijken er kolommen te moeten worden bijgezet omdat het gebouw toch niet sterk genoeg is om een bovenverdieping te dragen.

De vraag is Wie gaat dit betalen, nou wij niet dus dit moet worden geregeld met de achitekt die ook de bouw begeleid.

Gelukkig is er ook Dhr Morro, voorzitter van het bestuur en die laat niet over zich lopen dus hij zal dit wel eens even gaan bespreken.

Volgens de planning moet de school voor de grote vakantie klaar zijn maar dat zal wel niet gaan lukken, hoewel Gerrit denkt van wel.

Wat zouden wij graag even gaan kijken maar wij moeten voorlopig even afwachten , wij kunnen niet in Gambia blijven zitten want er is ook nog een leven thuis in Nederland.

Voor de lopende projecten is er nog niet genoeg geld en hier zijn wij dan ook druk mee bezig om verandering in te brengen.

In tussen hebben wij wel weer dertig dozen staan met materiaal voor het ziekenhuis dus dat gaat weer de goede kant op.

Ok voor het ziekenhuis in Banjul hebben wij dozen met spullen want ook hier is de nood erg hoog, zo hebben ze heel veel vraag naar bloeddrukmeters , er is er maar een voor het hele ziekenhuis.

De overheid zet wel een gebouw neer en betaald het personeel maar voor de rest zijn ze afhankelijk van derde en zullen ze zelf alle apperatuur en inventaris moeten verzamelen.

Ongelofelijk maar zo werkt het in Gambia.

Wij komen u graag vertellen over onze Stichting

Wilt u met uw organisatie, school, vrienden groep, collega's,s ed meer weten over onze Stichting  en woont u in Groningen, Friesland of Drenthe ?

Wij komen graag bij u langs om een lezing te geven over ons werk in Gambia.

Voor inlichtingen of afspraken kunt u contact met ons opnemen.

Snelkoppelingen